Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanskom poluostrvu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km². Graniči se sa Hrvatskom na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeveru , Srbijom na istoku, Albanijom na jugu , a od Italije je radvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 km.

Iako mala po teritoriji, Crna Gora je puna kontrasta i obiluje prirodnim ljepotama, istorijskim spomenicima i sunčanim vremenom skoro cijele godine. Na razdaljini od samo 100 kilometara nalaze se tri različita prirodna okruženja: obala, kraški predio i visoke planine. Turisti imaju mogućnost da se kupaju na moru, da splavare rijekama, planinare ili da skijaju na planini – sve u jednom danu. Iako se svrstava u grupu jadranskih i mediteranskih zemalja, Crna Gora je takođe planinska zemlja u kojoj prostori iznad 1.000 metara nadmorske visine zauzimaju čak 60,5% teritorije. Njena teritorija predstavlja bogastvo reljefa jednog mjesta nezabilježenog u svijetu.

Crnogorski planinski vijenac koji se prostire od Maglića, Volujka i Bioča na zapadu, pa do Prokletija na istoku, ispresijecan veličanstvenim kanjonima Pive, Komarnice, Sušice, Tare i Morače, okićen sa preko 35 živopisnih jezera predstavlja jednu od najatraktivnijih i ekološki najočuvanijih planinskih regija Evrope.

Na UNCED konferenciji (Brazil 1992) Crna Gora je proglašena za prvu ekološku državu na svijetu. Zaštićeni prirodni i kulturni resursi pokrivaju 10% ukupne teritorije. Nacionalni parkovi, zaštićeni šumski sistemi, autentični prirodni kompleksi, nezagađena voda, čist vazduh, preko 50 zaštićenih biljnih i 320 životinjskih vrsta čine izvanrednu osnovu za dalji razvoj turizma. Blizu četvrtine ukupne evropske flore može se naći na ovom nevelikom prostoru.

Crna Gora je jedno od najinteresantnijih područja za investitore na području Jadrana, koje se poslednjih godina ubrzano razvija.